Vždy je to o tom, jak se rozhodneš

Jak vyrobit arašídovou mouku snadno

peanuts-618547_1920

Tento návod má za cíl ti ukázat, jak vyrobíš arašídovou mouku snadno a rychle. Základem jsou orestované arašídy, z kterých dokážeš za pár chvil vyrobit mouku pro univerzální použití v pečení, smoothies a dalších receptech. 

 

Následující recept je koncipován tak, aby se nestalo to, co mnoha nováčkům, kdy se jejich první pokus o arašídovou mouku změní nechtěně na výrobu arašídového másla, nebo nedej bože pastu :D

 

Kde všude využiješ arašídovou mouku?

De facto ti můžu říct, že množství receptů je téměř neomezené. Tohle jsou hlavní kategorie, kde arašídovou mouku beze zbytku využiješ:

 

  • vaření
  • pečení
  • smoothies
  • na ozdobení

 

Co budeš potřebovat na výrobu

Velmi doporučuji používat kvalitní a výkonný blender. Pravděpodobně ti obyčejný malý mixérek nebude stačit.

 

Potřebuješ pořádný výkon k rozemletí semínka na mouku. Slabší mixér umí ořechy pouze naporcovat, což nestačí. 

 

Pokud disponuješ výkonným mixérem, tak jsi v suchu. Jestli doma ještě nemáš, doporučuji Vitamix, Blendtec, nebo ETA G21. Všechny tyto mixéry jsou super výkonný a vydrží ti fakt dlouhou dobu. 

Pojďme na to!

Čas přípravy: 5 minut

Čas vaření: 20 minut

Celkový čas: 25 minut

Velikost porce: 1 hrnek

 

Ingredience:

  • 1 šálek nesolených restovaných arašídů

 

P.S. Co když máš nerestované arašídy?

  • když máš nerestované arašídy, dej je na velkou pánev nebo wok a restuj je na středním plameni, dokud nejsou jemně zlatavé a pěkně voní
  • je možné je také tepelně upravit v troubě. Předehřej ji na 180 stupňů a šoupni arašídy na pekáč na 15 minut. Během toho je jednou nebo dvakrát podlej vodou. Poté pekáč vyndej a nechej arašídy zcela vychladnout.
  • Toto je velmi důležité, arašídy musí po tepelné úpravě zcela vychladnout! Jinak by se během mixování mohly místo v mouku proměnit v arašídovou pastu!



Následuje umixování do mouky

  • Opravdu se ujisti, že použiješ silný mixér, který je uvnitř nádoby dokonale suchý. 
  • Nastav mixér do režimu pulse. Poté stiskni pulse na dobu 5 sekund a poté zastav. 
  • V této fázi nebudou ořechy ještě zcela rozemleté. Použij vařečku na rozmělnění zasekaných míst v mixéru. 
  • Chceš mít jistotu, že se nic nelepí ke spodku, ani ke stěnám nádoby.
  • Poté použij opět 5 sekundový pulse a opět zbytky uvolni vařečkou. 
  • Když je konzistence podobná mouce, můžeš přestat. V opačném případě postup opakuj.
  • Nepřeháněj to. Pokud se ořechy zahřejí příliš, stanou se vlhkými a olejnatými. 

 

Skladování

  • mouku vyndej z mixéru a přendej do nádoby. Ještě nezavírej víko.
  • Nejlepší je nechat směs trochu zchladit. Po chvíli můžeš uzavřít. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží arašídová mouka v ledničce až 3 měsíce.