Vždy je to o tom, jak se rozhodneš

10 důvodů proč jíst protein

question-mark-1872665_1920

Zdravotní benefity tuků a polysacharidů jsou dlouhodobě předmětem kontroverzních sporů. Jedna studie popírá druhou a odborníci nemohou nalézt shodu. Naopak nad proteinem většina odborníků souhlasně pokývá hlavou. 

 

Téměř každý z nás přijímá ve své stravě dostatečné množství proteinu. To nic nemění na faktu, že určití jedinci benefitují z nadprůměrného příjmu tohoto makronutrientu.  

 

Celá řada studií potvrzuje, že strava velmi bohatá na protein má extrémní dopad na redukci nadváhy a zdravý metabolismus.

 

Zde je 10 vědecky podložených důvodů, proč zařadit do svého jídelníčku více proteinu.

 

Obrázek 1 - arašídové máslo, nebo sáček s naším proteinem ;)

 

#1 Omezení chutí a hladu

blue-4907207_1920

Tři hlavní makronutrienty - tuky, polysacharidy a proteiny - ovlivňují naše tělo různými způsoby. 

 

Je to právě protein, který umí navodit pocit nasycení nejlépe. Pomáhá tělo zasytit a přitom ho není třeba tolik. 

 

Vědci to vysvětlují tím, že protein redukuje množství “hladového” hormonu zvaného ghrelin. Rovněž napomáhá zvyšovat hladiny peptidu YY, který dává tělu pocit nasycení. 

 

Pokud tedy zvažujete zhubnout, nebo se zbavit přebytečného tělesného tuku, uvažujte o nahrazení tuků a polysacharidů právě proteinem. V praxi to znamená ubrat například brambor, těstovin nebo rýže a přidat více kuřete, nebo ryby. Případně nahradit doplnit vyváženou stravu vhodnou suplementací.



#2 Nárůst svalové hmoty a síly

man-1282232_1920

Protein je stavebním kamenem našich svalů. Konzumací adekvátního množství bílkoviny pomáháme svému tělu udržovat svalovou hmotu a v případě silového tréninku ji navyšujeme. Toto tvrzení je podloženo řadou vědeckých studií.

 

Pokud jsi fyzicky aktivní, zvedáš váhy a snažíš se o svalové přírůstky, chceš mít jistotu, že proteinu přijímáč dostatek. V takovém případě tvé svaly porostou jako houby po dešti. 




#3 Dobrý pro tvé kosti

Koluje plno polopravd a mýtů o proteinu. Třeba ten, že živočišný protein je špatný pro tvé kosti. 

 

Toto tvrzení stojí na předpokladu, že bílkovina zvyšuje kyselost v organismu. Tím následně dochází k uvolňování vápníku z kostí, aby kalcium neutralizovalo překyselený organismus.

 

Nicméně většina dlouhodobých studií ukazuje opak. Tedy že protein, včetně živočišného, má v dlouhém horizontu pozitivní vliv na zdraví kostí.

 

Lidé konzumující více proteinu, mají tendenci udržet si zdravé kosti i do pozdějšího věku. Stejně tak mají menší riziko osteoporózy a fraktur. 

 

Toto platí především pro ženy, které mají vyšší riziko osteoporózy po období menopauzy. Jíst mnoho proteinu a zůstat fyzicky aktivní. To je skvělý způsob, jak předejít chátrajícím kostím.



#4 Budeš méně mlsat v noci

cake-3019638_1920

Nutkání neustále jíst je od běžného hladu velmi odlišnéNení to jen o tom, že tvé tělo potřebuje nutrienty nebo energii. Zde jde o potřebu mozku dostat odměnu. V tomto případě jídlo. Nutkání je velmi těžké udržet pod kontrolou. Nejlepší prevencí proti jeho vzniku je zabránit, aby vůbec vzniklo. 

 

Jedním z nejlepších opatření je zvýšení příjmu proteinu. Ten pomůže v prvních fázích přechodu na stravování, které je mnohem více pod tvou kontrolou. Efekt mlsání je hlavně psychologický. V pozadí této problematiky stojí chemie v našem mozku. Mentálním tréninkem můžeš dosáhnout zlepšené funkce dopaminu, tedy hormonu úzce spjatého s nutkáními a závislostmi.  



#5 Nastartuj metabolismus a spalování tuků

Jíst jídlo znamená nakopnout tvůj metabolismus. Na určitý čas. To proto, že tvé tělo spotřebovává kalorie na trávení a využití nutrientů v těle. Říká se tomu termický efekt stravy.

 

Nicméně ne všechna jídla fungují stejně. Ve skutečnosti má protein vyšší termický efekt oproti tukům a polysacharidům. Konkrétně 20-35% u bílkovin oproti 5-15% u ostatních dvou nutrientů.

 

Vysoké dávky proteinu dokáží výrazně nakopnout metabolismus a zvýšit množství spálených kalorií.

 

#6 Snižuje krevní tlak

Vysoký krevní tlak je hlavní příčinou infarktu, mrtvic a chronických onemocnění ledvin. Je zajímavé, že vyšší dávky proteinu prokazatelně snižují krevní tlak. Různé studie poukazují na snížení krevního tlaku po konzumaci stravy více zaměřené na proteiny. Jiné studie potvrzují, že strava bohatá na proteiny snižuje LDL(špatný cholesterol) a triglyceridy.



#7 Pomáhá udržovat optimální váhu

bathroom-scale-1149263_1920

Strava bohatá na proteiny roztáčí metabolismus na plné obrátky, což automaticky vede k redukci kalorického přísunu a k omezení nutkání na junk food. Není divu, že spousta lidí na proteinové stravě téměř okamžitě shazuje přebytečná kila.

 

Samozřejmě není tak těžké váhu ztratit, jako si ji udržet. I to protein dokáže. Jak jsme si řekli výše, protein dokáže omezit choutky a udržení váhy je pak snazší.

 

#8 Nepoškozuje zdravé ledviny

Navzdory mnoha názorům, že vysoké dávky proteinu mohou poškodit ledviny, toto tvrzení vědci vyvrátili. Tento problém se týká především lidí s nemocnými ledvinami, případně jedinců s genetickými predispozicemi pro chronická onemocnění ledvin. V těchto případech může nadmíra proteinu opravdu škodit.

 

#9 Pomáhá tělu s regenerací

Protein má vynikající schopnost pomoci tělu v období po zranění. To dává perfektní smysl. Vzhledem k tomu, že základními kameny tkání a orgánů jsou právě bílkoviny. Řada studií dokazuje, že přidání proteinu do stravy v době rekonvalescence urychluje proces uzdravení

 

#10 Pomáhá udržovat tělo v kondici

Jedna pravda je takzvaná 100% pravda. Spočívá v tom, že už nikdy nebudeš mladší, než včera. Vedlejším efektem je, že tvoje svaly věkem ochabují. Hlavně když se moc nehýbeš. Teď možná až moc straším, ale u starších lidí jsou známy případy sarkopenie. Ta spočívá ve slabosti, oslabených kostech a omezené kvalitě života vlivem stárnutí.  

Suplementace dostatečným množstvím proteinu je jednou z nejlepších prevencí ochabování svalů a sarkopenie. Samozřejmě, že pozitivní efekt dokáže znásobit pravidelné cvičení. Zvedání vah, nebo jiná varianta odporového tréninku umí dělat doslova zázraky.

Závěrem

Ačkoliv může mít vyšší suplementace proteinem spoustu zdravotních benefitů pro mnoho lidí, není nezbytná pro každého.

 

Většina lidí již konzumuje 15% kalorického přísunu v proteinech, což je dostatečném množství.

 

Jsou však případy, kdy lidé budou těžit z konzumace kolem 25-30% kalorického přísunu v proteinech. 

 

Pokud potřebujete zhubnout, vylepšit zdraví metabolismu, nebo získat svalovou hmotu a sílu, ujistěte se, že jíte výše zmíněné množství proteinu.

 

ZDROJE:

https://www.healthline.com/nutrition/10-reasons-to-eat-more-protein

 

S pozdravem tým freedomprotein.cz